Find best premium and free Magento themes at Design4Magento.com

Košarkaški klub Metalac je osnovan 24.03.1948 godine kada je i održana prva izborna konferencija na kojoj je donešena odluka o uključivanju kluba u ligaško takmičenje. Klub je osnovan pod imenom KK Budućnost, a prvu zvaničnu utakmicu odigrao je iste godine u Čačku protiv KK Borac i izgubio je rezultatom 69:19. Za relativno kratko vreme klub je uspeo da uđe u viši rang takmičenja.
U južnu grupu Srpske lige, klub pod imenom KK Metalac ulazi 1954. godine kao ekipa bez poraza u Beogradskoj zoni. Za KK Metalac su tada igrali: Ljubisav Branković, Slobodan Petrović, Bratislav Budimirović, Ilija Srećković, Miloje Mića Orlović, Miroslav Bata Jovanović, Nikoljski, Šoškić, Slobodan Jevtić, Trifunović, Nedeljko Pavlović, Luka Stančić. Trener je bio Čedomir Vidaković Šeka.

Od 1954. godine do 1960. godine KK Metalac se takmiči u Srpskoj ligi, a finansijska kriza koja je počela 1959. godine, i njena kulminacija u 1960. godini dovodi do toga da KK Metalac, posle nekoliko kola odustaje od daljeg takmičenja.

Od 1961. KK Metalac započinje sa organizovanim radom. Trener je Luka Stančić koji je igrač u timu, a pored njega za klub nastupaju i Antonije Purić, Radivojević, Višić, Miroslav Popović, Mihailović, Milan Engel, Ivan Đorđević, Rakić, Vojislav Cerović i Panta Kovačević.

KK Metalac u Čačku 1962. godine osvaja titulu prvaka Srbije i takmičenje nastavlja u severnoj grupi Srpske lige. Košarkaši KK Metalca osvajaju drugo mesto i od 1964. godine se takmiče u jedinstvenoj Srpskoj ligi. 1966. godine klub pojačavaju: Branko Kecojević, Tomislav Jovančić i Ilija Ilić, a te godine ponovo postaju prvaci Srbije, ali u kvalifikacijama, koje su održane u Slavonskom Brodu, ne uspevaju da se izbore za plasman u Prvu ligu.

Do reorganizacije takmičenja dolazi 1968. godine, kada su formirane dve grupe Druge savezne lige. KK Metalac se, sa još jedanaest klubova, našao u grupi Istok, gde u prvoj sezoni osvaja drugo mesto. U sezoni 1969-70 KK Metalac je, posle prvog dela takmičenja zauzimao prvo mesto na tabeli. Opterećen lošom materijalnom situacijom i bez Hale sportova, KK Metalac se opredeljuje se za rad sa mlađim kategorijama, i tada šansu dobijaju Branko i Zoran Kovačević, Vojislav Kecojević, Darko Marjanović, Drago Medan, Milan Jerinić i Milutinović. U toj takmičarskoj sezoni KK Metalac osvaja treće mesto. Narednih godina KK Metalac se uspešno takmiči u Drugoj ligi.

Svoj dugogodišnji san KK Metalac ostvaruju u martu 1973. godine kada se plasirao u prvu saveznu ligu posle velike borbe sa novosadskom KK Vojvodinom, pobedivši u poslednjem kolu KK Mladost iz Zemuna. Ovaj podvig ostvarili su trener Luka Stančić i igrači: Ivan Đorđević, Branko Kovačević, Zoran Kovačević, Vojislav Kecojević, Slobodan Ivković, Milan Jerinić, Dušan Ružičić, Nedeljko Stanojević, Darko Marjanović, Drago Medan, Rajko Borisavljević i Goran Radisavljević.

KK Metalac je odigrao šest prvoligaških sezona. Igrajući u Prvoj ligi KK Metalac je uspeo da pobedi sva najpoznatija imena jugoslovenske klubske košarke, a među najznačajnijim uspesima su: pobeda nad Jugoplastikom u Splitu, Bosnom u Sarajevu i Partizanom i Crvenom zvezdom u Beogradu. Najbolji igrač KK Metalca u toj generaciji, a po mnogima najbolji igrač svih vremena, Branko Kovačević bio je četvrti na listi strelaca u sezoni 1976-77.
Kao najuspešnija prvoligaška sezona KK Metalca vodi se sezona 1976-77 . Osvojili su 9. mesto i stigli do četvrtfinala kupa Jugoslavije. Poslednju prvoligašku utakmicu Valjevci su odigrali 31.03.1979 godine sa KK Jugoplastikom u Splitu.

Od 1979. godine KK Metalac se takmiče u Prvoj b ligi. Sa manje ili više uspeha nastoje da se vrate u društvo najboljih, a najbliži tome bili su između 1980. godine i 1982. godine kada im je nedostajalo malo sportske sreće, ali i bolja organizacija u klubu. Najveći teret nosili su Vojislav Kecojević, Milan Đurica, Nebojša Matić, Dejan Dobrivojević, Marjan Đurić, Mihailo Poček i Duško Đukanović. Trener ekipe je bio Luka Stančić.

Vojislav Kecojević i Duško Đukanović su te godine bili članovi seniorske reprezentacije Srbije na šest utakmica koje su odigrane protiv reprezentacija Rusije i Bugarske, a Nebojša Matić na tri utakmice protiv Bugarske.
Naredne godine dolazi do novog podmlađivanja sastava, a reorganizacija takmičenja spašava KK Metalac od ispadanja u niži rang. U sezoni 1984-85 KK Metalac ispada u niži rang takmičenja, i pored činjenice da je sezonu završio sa skorom od 12 pobeda i deset poraza, ali, kao peti tim odozdo, se preselio u Prvu srpsku ligu. Kormilo od Luke Stančića preuzima Zoran Kovačević i osvajanjem prvog mesta KK Metalac se vraća u Prvu b ligu. Te sezone, KK Metalac osvaja osmo mesto, trener Zoran Kovačević se povlači, a na njegovo mesto se vraća, po treći put, Luka Stančić. KK Metalac je te sezone završio takmičenje na osmom mestu. Novi igrači su Radomir Simić, Miodrag Planojević, Marko Radojičić, Dejan Pavić, Vladimir Đokić, Dragan Simeunović, Dragan Đukić, Saša Rajić, Aca Dragićević, Vojislav Alimpić i Bojan Tadić.
Od 1990. godine do 1992. godine, KK Metalac se takmiči u Prvoj Srpskoj ligi i osvajanjem drugog mesta omogućuje plasman u Prvu b ligu gde zauzima drugo mesto i posle četrnaest godina se ponovo plasirao u Prvu A ligu. KK Metalac je u sezoni 1992-93 igrao pod imenom KK Femili Lajn, trener je bio Zoran Kovačević, a nastupali su: Vladimir Đokić, Saša Rajić, Bojan Tadić, Žarko Vujović, Zlatan Prelić, Željko Moljević, Dragan Đukić, Aleksandar Matijašević i Aleksandar Avlijaš.

1993. godine KK Metalac se našao u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, pa je izlaz nađen u fuziji sa tada valjevskim B ligašem Big Eneksom, pa je u sezoni 1993-94 nastupao pod nazivom Big Eneks Metalac, i zauzeo je deveto mesto. Trener Big Eneks Metalca bio je dugogodišnji igrač i kapiten Metalca Vojislav Kecojević. U toj sezoni nastupali su: Radomir Simić, Nebojša Matić, Dušan Savić, Dragan Simeunović, Zlatan Prelić, Željko Moljević, Dragan Ilić, Nikola Vićentijević i Duško Đukanović, koji je te sezone bio i drugi strelac lige.

Po završetku sezone 1995-96 klub su napustili gotovo svi prvotimci i otišli u druge klubove, pa se ekipa drastično podmladila i u narednu sezonu 1996-97 u kojoj se takmičila u Prvoj b ligi ušla znatno oslabljena i zauzela je poslednje mesto, pa je prešla u niži rang takmičenja, u Prvu srpsku ligu. To nije kraj loših rezultata jer na kraju sezone ispada u drugu Srpsku ligu. Sunovrat se nastavlja i KK Metalac 1999-2000 ispada iz Druge srpske lige sa svojim drugim timom, dok se prvi tim Metalca takmiči pod imenom KK Budućnosti, preuzevši rang takmičenja od pećke Budućnosti koja je u to vreme imala zamrznut status pri KSJ.

U sezoni 2001-02, Metalac pod imenom KK Budućnost zauzima poslednje mesto i seli se u Prvu srpsku ligu. Posle dosta problema se uspelo u nastojanju da se vrati izvorni naziv kluba i da se, pod svojim imenom ,KK Metalac takmiči u Prvoj srpskoj ligi. U Prvoj Srpskoj ligi KK Metalac se takmičio do sezone 2005-06 kada, zauzimanjem prvog mesta obezbeđuje plasman u Prvu b ligu. Trener Metalca je te sezone bio Dragan Simeunović, a najveći teret u ostvarenju ovog značajnog uspeha podneli su igrači: Vlatko Ilić, Predrag Veinović, Srećko Rakić, Nedeljko Đorđić, Duško Obučina, Miljan Petrović. U narednu sezonu klub je ušao sa novim imenom KK Vujić Metalac i zauzeo osmo mesto.

Veliki uspon KK Metalca počeo je u sezoni 2007-08 kada je klub zauzeo drugo mesto u takmičenju Prve b lige i treći put se u svojoj istoriji plasirao u najelitniji rang takmičenja.
Trener KK Metalca u sezoni 2007-08 bio je Dragan Simeunović. Ovaj uspeh ostvarili su igrači: Vladimir Đokić - kapiten, Predrag Veinović, Jovan Teodsoić, Dragomir Marojević, Dejan Beljić, Nedeljko Đorđić, Marko Ljubojević, Srećko Rakić, Marko Marković, Đukan Đukanović, Ivan Mladenović, Stefan Birčević i Igor Ćirković.

U sezoni 2008-2009, Metalac, igra Swisslion Ligu Srbije i osvaja treće mesto, pa samim tim se kvalifikovao i za Super Ligu Srbije, gde, u grupi A zauzima 4 mesto, i tim plasmanom obezbeđuje 8 mesto u Košarkaškoj ligi Srbije. Treneri KK Metalaca su bili Vlade Đurović, a pred kraj Swisslion Lige i u Super Ligi ekipu je vodio trener Aleksandar Icić. Nakon završetka najuspešnije sezone u istoriji kluba, na čelo ekipe je došao Milovan Stepandić. KK Metalac je u ovoj sezoni osvojio i Liga Kup Srbije. U ovoj sezoni za ekipu KK Metalca su nastupali igrači: Stefan Atanacković, Stefan Birčević, Jovan Teodosić, Radomir Marojević, Dragomir Marojević, Nikola Mićević, Aleksandar Tanasković, Đukan Đukanović, Branko Jereminov, Marko Ljubojević, Vuksan Gagović, Dejan Beljić, Nedeljko Đorđić , Tripković Matija, Tomašević Nikola, Bolić Zlatko, Marković Predrag, Ezenibe Harry Onochie i Freeman Reginald Philip.

U sezoni 2009 - 2010 Metalac se kroz takmičenje u Košarkaškoj ligi Srbije ponovo plasirao u Superlgu, zauzevši 3. mesto iza čačanskog Borca i Tamiša iz Pančeva. U jedinstvenoj Superligi, Metalac je zauzeo 6. mesto od 8. kolubova, što je jedan od najboljih plasmana u klupskoj istoriji. Ekipu su vodili Milovan Stepandić i Dragan Simeunović, a igrali su: Jovan Teodosić, Đukan Đukanović, Nenad Kasabašić, Nenad Stefanović, Miroslav Radenković, Vladimir Panić, MIlan Trtić, Marko Ljubojević, Dejan Beljić, Dragomir Marojević,Aleksandar Tanasković, Stefan Birčević, Vuksan Gagović,Nikola Tomašević, MIle Ilić, Bojan Bakić i Ivan Maraš.

Sezona 2010./2011. donela je još jedan plasman Metalca u Superligu, gde je ponovljen uspeh iz predhodne - 6. mesto, koje je osvojeno sa učinkom 6/8 u Superligi, gde je Metalcu u krugu sa FMP-om i Crvenom Zvezdom nedostajalo 5 poena za polufinale plej-ofa i plasman u Jadransku ligu. Sezonu je na klupi počeo Velimir Gašić, a završio Milovan Stepandić. Igrali su: Nemanja Perić, Stefan Sinovec, Đukan Đukanović, Dejan Beljić, Dragan Kruščić, Milan Trtić, Marko Ljubojević, Nikola Tomašević, Stefan Balmazović, Stefan Birčević, Marko Ljubičić, Milovan Savić, Radomir Marojević, Marko Dujković, Stefan Vujić, Miloš Sekulić i Duško Bunić